Life coach – Τι είναι

Life coach, ένας όρος που ξεκίνησε να ακούγεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουμε εξοικειωθεί πλέον σαν λαός με τον όρο ψυχολόγος & σύμβουλος ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα να μας είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε νέες ιδέες και τάσεις στον τομέα της ανθρώπινης διαχείρισης.
Το Life coaching  σε αντίθεση με τα επαγγέλματα της ψυχικής υγείας εστιάζει πρώτον στον στόχο και δεύτερον σε μια βαθιά και ουσιαστική αλλαγή με τη χρήση όχι συμβουλών ευρείας χρήσης αλλά με την εκμετάλλευση των μοναδικών δυνατών χαρακτηριστικών του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Ο ICF (International Coaching Federation) ορίζει το life coaching ως μια προκλητική και δημιουργική διαδικασία που εμπνέει τα άτομα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Βάση αυτού λοιπόν ο Life Coach καλείται να εντοπίσει τι είναι αυτό που κρατάει έναν άνθρωπο πίσω, εντοπίζει τις πιθανές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητα και βοηθάει τον πελάτη να αξιοποιήσει τους προσωπικούς του πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Life Coach  ασχολείται με όποια αλλαγή έχουμε ανάγκη: σχέσεις, οικογένεια, επαγγελματική ζωή, δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, αγχώδεις καταστάσεις, απώλεια, και άλλα πολλά.

Life coach – Τι ΔΕΝ είναι

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει το γεγονός ότι το Life Coaching  ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΊ μορφή θεραπείας όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπεία. Επίσης ΔΙΑΦΈΡΕΙ από τη συμβουλευτική. Ο Life Coach πιστεύει ότι ο πελάτης έχει τις δικές του προσωπικές απαντήσεις και εφαρμόσιμες λύσεις για αυτό και ο ρόλος του είναι να φωτίσει το μονοπάτι του πελάτη του. Η λέξη που χαρακτηρίζει το Life coach  είναι η Αυτογνωσία, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας είμαστε ικανοί να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας καθώς και να χαράξουμε νέα πορεία.
Το Life coaching  απευθύνεται σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους (σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απευθυνόμαστε σε ψυχίατρο) οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τη κατάσταση τους, θέλουν να εργαστούν με τον εαυτό τους, θέλουν να πετύχουν μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους, θέλουν ένα μέλλον με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, θέλουν να αναλάβουν τη προσωπική τους ευθύνη, θέλουν να σταματήσουν να κατηγορούν τους άλλους και να εστιάσουν στον εαυτό τους.
Ο Life coach είναι επαγγελματίας που έχει λάβει συγκεκριμένη εκπαίδευση και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον καθένα που δίνει συμβουλές αυτοβελτίωσης. Χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους καθώς και ερωτήσεις. Δεν καθοδηγεί, αλλά κινητοποιεί τον πελάτη. Απαραίτητο για αυτό είναι η εκπαίδευση του να περιλαμβάνει θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, επικοινωνία και κοινωνιολογία.

Life coach – Σαββίνα Μορέλου σε Ελλάδα Κύπρο online

Είμαι η Σαββίνα Μορέλου Life coach με πιστοποίηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις σπουδές μου περιλαμβάνεται και το κομμάτι της Ιατρικής Ψυχολογίας προκειμένου να είμαι σε θέση να αντιληφθώ ψυχιατρικές διαταραχές και να παραπέμψω στον αντίστοιχο ειδικό, τον ψυχίατρο. Πραγματοποιώ συνεδρίες είτε διά ζώσης στη Θεσσαλονίκη είτε on-line  σε Ελλάδα και Κύπρο. Πάθος μου η αγάπη μου για τους ανθρώπους και όραμα μου η ευτυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Αυτό με ωθεί να ενεργοποιώ τους ανθρώπους ώστε να μην συμβιβάζονται με τη ζωή που ζουν αλλά να έχουν το θάρρος να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να γίνουν οι ίδιοι, η αλλαγή που επιζητούν για την ανθρωπότητα.
Είμαι πρόθυμη να γνωριστούμε και να συζητήσουμε προκειμένου να βρούμε τα επιστημονικά εργαλεία που εφαρμόζουν σε εσένα προσωπικά.

Scroll to Top