Κούραση – άγχος – χρόνια κόπωση

Η γενιά των κουρασμένων ανθρώπων

κούραση, εξάντληση, χρόνια κόπωση

Νιώθεις και εσύ ότι αυτό το λαμπερό Σαββατοκύριακο στο οποίο εναπόθεσες τις ελπίδες σου για ξεκούραση, ήρθε και έφυγε όπως ακριβώς και όλα τα προηγούμενα; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος!

Ζούμε σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ταχύτητα και η αστραπιαία εναλλαγή εικόνων. Όσο και αν προσπαθούμε να συντονίσουμε τη ζωή μας, συχνά νιώθουμε ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης στα όρια της κόπωσης, είτε σωματική είτε ψυχολογική!  Και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες ξεκινάει η κάθε εβδομάδα με την αίσθηση, ότι ήταν χειρότερη από τη προηγούμενη. Υπάρχει λύση;

Θα πάρουμε την απάντηση μέσα από μια φανταστική μεν αλλά διδακτική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν ένας βασιλιάς ο οποίος ήταν παντοδύναμος ήθελε  να δει τον χαρακτήρα των κατοίκων το βασιλείου για αυτό και τους έθεσε υπό δοκιμή.

Τοποθέτησε έναν μεγάλο βράχο στη μέση του δρόμου και αυτός κρύφτηκε σε έναν θάμνο. Οι πρώτοι που πέρασαν ήταν μια ομάδα από τους  πλουσιότερους εμπόρους. Αντί να κατέβουν από την άμαξα τους και να μετακινήσουν τον βράχο, προσπάθησαν να τον περάσουν κάνοντας τον γύρο. Αν και ταλαιπωρήθηκαν πολύ, τελικά τα κατάφεραν. Φεύγοντας κατηγόρησαν το βασιλιά για την έλλειψη συντήρησης των δρόμων.

Έπειτα από αρκετή ώρα εμφανίστηκε ένας χωρικός φανερά κουρασμένος, κουβαλούσε λαχανικά και ψώνια για το σπιτικό του. Μόλις είδε τον βράχο κοντοστάθηκε και άφησε τα τρόφιμα στο έδαφος. Μπορούσε απλά να προσπεράσει το βράχο κάνοντας έναν μικρό κύκλο, έβαλε όμως τα δυνατά του και μετά από αρκετή προσπάθεια, κατάφερε να κουνήσει το βράχο και να τον απομακρύνει από τον δρόμο.

Με μεγάλη του έκπληξη, είδε στο σημείο που βρισκόταν ο βράχος, ένα πουγκί. Ανοίγοντάς το, δεν πίστευε στα μάτια του! Το πουγκί ήταν γεμάτο χρυσάφι και ένα σημείωμα από τον ίδιο το βασιλιά που έγραφε «Το χρυσάφι είναι η ανταμοιβή σου επειδή μετακίνησες το βράχο».

Το δίδαγμα αγαπητοί αναγνώστες; Μετακινήστε το βράχο σας. Ας μην ψάχνουμε πάντα τις παράπλευρες οδούς διέλευσης, ας ανοίξουμε το δρόμο, ότι και αν σημαίνει αυτό σε προσωπικό επίπεδο. Συχνά οι μέρες μας είναι τόσο γεμάτες που δεν υπάρχει καν χρόνος να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις διαβίωσης. Αξίζει όμως να ζούμε μια ασπρόμαυρη ζωή; Αξίζει να αναμένουμε μοιρολατρικά την επόμενη αργία; Αξίζει να ψάχνουμε εξόδους συναισθηματικής διαφυγής;

Η πρόκληση σε αυτό το σημείο είναι να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας και να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μας προσδίδει πραγματική χαρά και εσωτερικό πλούτο. Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται σε  απλά πράγματα και δεν συνδέεται με περιστάσεις. Δεν είμαστε αιχμάλωτοι της ζωής, αντίθετα οφείλουμε να αιχμαλωτίσουμε οτιδήποτε μας στερεί την ελευθερία του να ζούμε!

Δοκίμασε το εξής:

Σε ένα ήσυχο περιβάλλον γράψε σε ένα χαρτί τι θεωρείς προτεραιότητα. Έπειτα αρίθμησε τα επίσης με σειρά προτεραιότητας. Κατόπιν δες τις πρώτες τρεις επιλογές σου.

Σε ένα άλλο χαρτί γράψε τι αποτελεί ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προτεραιότητα στη ζωή σού, που δαπανάς δηλαδή τις ώρες μέσα στην ημέρα σου. Έπειτα αρίθμησε τα επίσης με σειρά προτεραιότητας. Κατόπιν δες τις πρώτες τρεις επιλογές σου.

Αν τα δύο χαρτιά είναι ίδια μεταξύ τους, τότε αποτελείς πρωτότυπο προς μίμηση. Αν όχι τότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ανάμεσα στα θέλω σου και στη πραγματικότητα που ζεις. 

Scroll to Top