Έχεις νιώσει ότι οι φίλοι σου περνούν καλύτερα από εσένα; Νιώθεις ότι η ζωή σου είναι πιο βαρετή σε σύγκριση με άλλους; Στεναχωριέσαι όταν τα like δεν είναι πολλά ή τουλάχιστον λιγότερα από όσο ανέμενες; Θεωρείς ότι οι άλλοι είναι όμορφοι ενώ εσύ όχι; Πιστεύεις ότι όλοι οι άλλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι ενώ εσύ θλιμμένος και δυστυχισμένος;
Αυτό το τεστ ερωτήσεων αποκαλύπτει αυτό που υπάρχει πραγματικά μέσα μας. Πολύ λένε “μα δεν είμαι εθισμένος, απλά επικοινωνώ με φίλους και συγγενείς που είναι μακριά” ή “δεν με επηρεάζει η ζωή των άλλων, απλά περνώ τον χρόνο μου”. Κατά πόσο ισχύουν αυτές οι δηλώσεις; Αρχικά να δούμε τι εννοούμε με τον όρο εθισμός.
Σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη εθισμός είναι “μια συνήθεια”. Μια ενέργεια, σκέψη ή πράξη που έχει συχνή επανάληψη. Αν το εφαρμόσουμε στα κοινωνικά δίκτυα αλήθεια, πόσο συχνή είναι αυτή η επανάληψη; Σωστά το σκέφτηκες, καθημερινή! Άρα το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μήπως τελικά είμαι και εγώ εθισμένος στα κοινωνικά δίκτυα; Πολλοί μπορεί να σκεφτούν πως ακόμη και αν είναι πράγματι εθισμένοι, που το κακό σε αυτό; Αρκεί να αναφέρουμε λίγες μόνο από τις συνέπειες που επικαλείται η επιστημονική κοινότητα λόγο της καθημερινής ανεξέλεγκτης-επιβλαβής χρήσης των δικτύων:
*Έλλειψη αυτοπεποίθησης
*Αισθήματα κατάθλιψης
*Ανεπαρκής ύπνος
*Άγχος
*Διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού μου και άλλα πολλά.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τα έχω τόσο μεγάλη ανάγκη. Σαφώς η μετριοπαθείς χρήση του διαδικτύου είναι όχι ακατάλληλη αλλά απαραίτητη στη καθημερινή μας ζωή. Τι γίνεται όμως όταν ο κόσμος μου και οι φίλοι μου βρίσκονται μόνο εκεί μέσα; Τι γίνεται όταν προτιμώ να παρακολουθήσω μια συναυλία από ένα κινητό και όχι με φυσική παρουσία; Τι γίνεται όταν προτιμώ να ανεβάσω μια φωτογραφία σε ένα όμορφο τοπίο και όχι απλά να το απολαύσω; Ή το γίνεται όταν συνειδητοποιώ ότι έχουν περάσεις ώρες και εγώ απλά κάνω scroll;
Η κοινωνία μας υποστηρίζει ένθερμα το “όλα ή τίποτα”. Δεν είναι ανάγκη να προβούμε σε ακραίες λύσεις ούτε να καταδικάσουμε κάτι σε ένοχο! Αρκεί να μάθουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας ασκώντας εγκράτεια. Ο κάθε εθισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη ψυχοσωματική υγεία ενός ανθρώπου, μορφές εθισμών όπως τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και ούτω καθεξής αναγνωρίζονται πλήρως και γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης. Παρόμοια και η απεξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα είναι εφικτή και ξεκινάει από την αυτογνωσία, τη γνώση δηλαδή για τον εαυτό μας. Αν πιστεύεις λοιπόν ότι χρειάζεσαι βοήθεια, το life coaching είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου.