Προτεραιότητες και Εγώ

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί πως αν η μέρα είχε 48 ώρες και πάλι δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε όσα θέλουμε; Αυτή είναι η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Η ανάγκη της επιβίωσης, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι δουλειές του σπιτιού καθώς και ένα σωρό ακόμα πρέπει μας στερούν μια βασική ανάγκη -Προσωπικό χρόνο για τον εαυτό μας-.  Ας δούμε αρχικά όμως τι είναι οι προτεραιότητες και γιατί είναι σημαντικές.

Ως προτεραιότητα ορίζεται μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνουμε αποφάσεις με κριτήριο τι θεωρούμε σημαντικό στη ζωή μας. Κατατάσσεται στη κατηγορία του απαραίτητου γιατί χάρη σε αυτές μπορούμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να μειώσουμε το άγχος, να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή και τέλος να διαχειριζόμαστε σοφά του πόρους μας. Η ειρωνεία σε αυτό είναι πως τον 21ο αιώνα έχουμε βάλει στο καθετί στη ζωή μας την ταμπέλα “Επείγον και σημαντικό”. Υπάρχει λύση;

Πάντα υπάρχει λύση αν είμαστε πρόθυμοι να τη βρούμε. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι το κλειδί για να αντιληφθούμε τι είναι πραγματικά επείγον και σημαντικό. Αλήθεια σε ποια θέση θα έβαζες τον εαυτό σου και τη ψυχική σου υγεία; Σε ποια θέση θα έβαζες την εργασία, το σκοπό της ζωής, τις ανθρώπινες σχέσεις, την σωματική υγεία και τα χρήματα; Αν δυσκολεύσε να βάλεις σε όλα αυτά μια σειρά μην αγχώνεσαι, το life coaching είναι ο τρόπος να θέσεις ή ίσως και να επαναπροσδιορίσεις τις αξίες σου καθώς και το να βρεις τον εαυτό σου σε όλο αυτό. Συχνά θεωρούμε ότι όλα είναι πιο σημαντικά από εμάς ξεχνώντας πως τίποτα δεν θα έχει αξία αν χάναμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγείας μας, είτε τη σωματική είτε τη ψυχική.

Πάρε μια ανάσα λοιπόν, και επέλεξε αν θέλεις να τρέξεις σε αγώνα αντοχής ή αγώνα ταχύτητας. Διάλεξε ανάμεσα στη διάρκεια και την ποσότητα. Όπως αναφέρει και ο Τάσος Λειβαδίτης στο έργο του “Ο Τυφλός με το Λύχνο”:

Ποτέ δε φανταζόμουν ότι τόσες πολλές μέρες κάνουν μια τόσο λίγη ζωή! 

ΑπάντησηΠροώθηση
Scroll to Top