Άγχος: ο αόρατος εχθρός μας!

Αίσθημα έντασης, νευρικότητα, τρόμος, πανικός, ανεξέλεγκτες ιδεοληπτικές σκέψεις, δύσπνοια, ζάλη, πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλοι, εξάψεις, μούδιασμα, αϋπνία. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το άγχος.

Τι είναι το άγχος; Το συχνότερο και  βασικότερο συναίσθημα στη ζωή ενός ανθρώπου. Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση έναντι σε μια απειλή που βιώνουμε. Αν και δεν προκαλεί την απώλεια της ζωής, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο του θανάτου.

Τι πυροδοτεί το άγχος; Η σκέψη και μόνο πως μια κατάσταση μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση, ή σε μια κατάσταση που θεωρούμε ότι αδυνατούμε να την αντιμετωπίσουμε είναι αρκετό για να πανικοβληθούμε και να καταστήσουμε ανίκανο τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει την απειλή.

Για παράδειγμα μια κρίση άγχους μπορεί να ξεκινήσει από κάτι φαινομενικά απλό, όπως είναι μια συνέντευξη εργασίας. Σκεπτόμενος ότι σαν άνθρωπος δεν μπορώ να ανταπεξέλθω σε κάτι τέτοιο και ότι θα αποτύχω είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στον οργανισμό μου που λέγεται ΑΓΧΟΣ.

Τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω; Αρχικά να ακούσω τον οργανισμό μου και να του δώσω αυτό που χρειάζεται, ένα διάλειμμα! Οι ειδικοί στο τομέα της ψυχικής υγείας αναφέρουν συχνά ότι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η ξεκούραση παίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους. Έπειτα χρειάζεται να ζητήσω υποστήριξη αλλά και ένα βήμα ακόμη πιο σημαντικό να αλλάξω τη στάση μου.

Συχνά θεωρούμε ότι είμαστε θύματα των περιστάσεων μας, αυτό αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να μην ασχοληθούμε με το πραγματικό εγώ μας. Κρύβοντας την αλήθεια όμως πίσω από προφάσεις στερούμε από τον εαυτό μας ποιότητα ζωής. Φαντάζεσαι έναν κόσμο δίχως άγχος; Αν ναι τότε ξεκίνα με τον εαυτό σου! 

Scroll to Top