
“Τι ευχάριστη ζωή που έζησα, εύχομαι μόνο να το είχα αντιληφθεί νωρίτερα”, είπε η Γαλλίδα συγγραφέας Colette προς το τέλος της ζωής της. Ζούμε σε μια εμβληματική εποχή που αν και ο άνθρωπος έχει καταφέρει να έχει περισσότερα από ποτέ παρόλα αυτα απολαμβάνει στη ζωή του ολοένα και λιγότερα πράγματα. Ποια είναι η απόδειξη αυτού; Η έλλειψη ικανοποίησης στο καθετί και η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου, του ομορφότερου, του γρηγορότερου και του δημοφιλέστερου.
Ζούμε στον αιώνα που όλα εναλλάσσονται με εξαιρετικά γρήγορη ταχύτητα με στόχο πάντα την αναβάθμιση: ένα καλύτερο σπίτι, ένα πιο καινούριο κινητό, ένα πιο σύγχρονο αμάξι, ένα ρούχο που είναι στη μόδα και ούτω καθεξής. Και όμως τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται, οι άνθρωποι χαμογελάνε όλο και λιγότερο, τα διαζύγια διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, και η ευτυχία μοιάζει τελικά σαν ένα αστέρι στον ουρανό, τόσο λαμπερό αλλά και τόσο μακριά από εμάς για να το πιάσουμε. Γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο ο άνθρωπος; Γιατί οι παλιότερες γενιές που στερήθηκαν τα πάντα από κάθε άποψη έχουν να θυμούνται πόσο ευχάριστη ήταν η ζωή τους; Και γιατί εμείς δεν μπορούμε να απολαύσουμε τίποτα με διάρκεια παρά μόνο στιγμιαία.
Ορισμός ικανοποίησης
Ο Pavot & Diener ανέφεραν πως ” Η ικανοποίηση από την ζωή είναι μια γνωστική, σφαιρική αξιολόγηση της ποιότητας της ζωής”. Το εύλογο ερώτημα βέβαια που προκύπτει από αυτόν τον ορισμό σχετίζεται με το ποια είναι τα μέτρα και τα σταθμά της αξιολόγησης αυτής. Ποιος ορίζει τους συντελεστές προκειμένου να έχουμε μια αντικειμενική αξιολόγηση; Ρητορικό το ερώτημα προς κάθε αναγνώστη, προσωπικά θα εκφράσω την άποψη ενός συγγραφέα ο οποίος είπε ” Δεν φέραμε τίποτα στον κόσμο ούτε και μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τίποτα. Έτσι λοιπόν, αν έχουμε τροφή και ρούχα, θα είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά”.
Ο ρόλος την ικανοποίησης και της ευγνωμοσύνης
Ο Άνθρωπος ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος, δεν θα έχει ποτέ αρκετα και πάντα θα ψάχνει κάτι ακόμη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο εργάζονται κάτω από εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες με στόχο να αποκτήσουν περισσότερα αγαθά. Τελικά όμως τι φέρνουν τα παραπάνω χρήματα; Ποια η διαφορά ενός ακριβού γεύματος με ενός φθηνότερου; Ποια η διαφορά ενός διώροφου σπιτιού με ενός μικρότερου; Και ποια η διαφορά ενός ακριβού ρούχου με ενός φθηνότερου; Ότι αφορά την κάλυψη των βασικών μας αναγκών απολύτως καμία, ότι αφορά όμως την επίδειξη αυτών προφανώς και η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς έχουμε μάθει να μετράμε την ατομική αξία με βάση τις δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Αγοράζεις πολλά με τα χρήματα. Ο πλούτος όμως του κόσμου όλου δεν μπορεί να αγοράσει την υγεία, τις αξίες, τις στιγμές, την ανθρώπινη αγκαλιά, τη θέα ενός ηλιοβασιλέματος, ένα βράδυ καλού ύπνου, την ήσυχη συνείδηση, τη βόλτα κάτω από τα αστέρια, όπως και την αγάπη. Μια ωραία άσκηση αγαπητέ αναγνώστη είναι να συλλογιστείς πόσα από τα παραπάνω έχεις στη διάθεση σου, αν είναι περισσότερα από τέσσερα,τότε είσαι πλούσιος και σε περίπτωση που τα έχεις όλα, τότε ανήκεις στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου. Στάσου για μόνο μια στιγμή κλείσε τα μάτια σου και νιώσε την ευτυχία που προκύπτει από το αίσθημα της ικανοποίησης & της ευγνωμοσύνης.

*Οι φωτογραφίες του άρθρου αποτελούν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.