Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά το σήμερα από τη δύναμη του, είπε ο Charles Haddon. Αλήθεια, είναι βάσιμη αυτή η δήλωση; Για να απαντήσουμε αρκεί να σκεφτούμε τι επιτυγχάνει το άγχος. Πάρε δύο λεπτά και σκέψου τι συμβαίνει κάθε φορά που βάζεις τον εαυτό σου υπό το μηχανισμό του στρες. Αλλάζει η κατάσταση προς το καλύτερο; Επιλύνετε το πρόβλημα; Βοηθάς τον εαυτό σου να λειτουργεί υπό διαύγεια; Συμβάλει στη θετική στάση και παράλληλα στη καλή ψυχική υγεία;
Η πλειονότητα των ανθρώπων συμφωνεί σε μια και μόνο απάντηση, ΟΧΙ. Αν και το στρες αποτελεί αναπόφευκτη διαδρομή, δεν είναι μονόδρομος. Παρακάτω ακολουθούν τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης που αποσκοπούν στη διαχείριση του άγχους.
Καθημερινή άσκηση

Η σωματική άσκηση έχει διπλό ρόλο. Πρώτον εκτονώνει τον οργανισμό εφόσον απελευθερώνονται ενδομορφϊνες που βελτιώνουν τη διάθεση και δεύτερον καθαρίζει τον εγκέφαλο από περιττές σκέψεις. Το καθαρό οξυγόνο είναι ένα έξτρα μυστικό επιτυχίας στην άσκηση για αυτό και συχνά προτιμούμε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
Υγιεινή διατροφή

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Δεδομένου πως η καλή ψυχική υγεία απαιτεί και μια καλή παθολογική κατάσταση θέλουμε η διατροφή μας να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που ως επί το πλείστο τα βρίσκουμε όλα αυτά σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον εθιστικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η ζάχαρη είναι καλό να αποφεύγονται.
Σωστές προτεραιότητες

Προφανώς και θα αγχωθεις αν δεν έχεις πρόγραμμα στη καθημερινή σου ζωή. Ένα καλό πλάνο βοηθάει στο να αναγνωρίζεις τι αποτελεί προτεραιότητα και τι όχι. Στο Best Seller όλων των εποχών-τη Βίβλο, βρίσκουμε τη συμβουλή “Να βεβαιωνόμαστε για τα πιο σπουδαία πράγματα”. Αν δυσκολεύεσαι να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητες σου, μην ανησυχείς. Πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να καταγράφεις, ότι θεωρείς σπουδαίο στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Έπειτα αρίθμησε τα με σειρά προτεραιότητας.
Επαρκής χρόνος ύπνου

Η φυσική διαδικασία της ανάπαυσης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά προϋπόθεση στη καλή λειτουργία του οργανισμού όπως και της καλής ψυχικής υγείας. Ο ύπνος αποτελεί την επανεκκίνηση του εγκεφάλου, για αυτό και έπειτα από εναν ποιοτικό ύπνο όλα μας φαίνονται πιο καθαρά και ευδιάκριτα. Προσοχή όμως! οι ώρες ανάπαυσης δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Μελέτες έχουν δείξει οτι μεταξύ 22:00-23:00 μπορεί ενας άνθρωπος να ξεκινήσει τον παραγωγικό του ύπνο. Ένα καλό τεστ για να διαπιστώσεις αν ξεκουράζεσαι επαρκώς είναι να σκεφτείς το πως νιώθεις τα πρωινά. Αν είσαι ευέξαπτος και νυσταγμένος, τότε μάλλον έχεις περιθώρια βελτίωσης.
Μην αναμένεις τελειότητα

Ναι! ούτε εσύ ούτε οι άνθρωποι γύρω σου είναι τέλειοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λάθη, θα αποτύχεις και θα κάνεις όχι πάντα τις ιδανικές επιλογές. Η τελειομανία μπορεί να παρομοιαστεί με δηλητηριώδη αέρα σε ένα δωμάτιο. Δεν το βλέπεις αλλά το εισπνέεις!
Χρόνος για στοχασμό

Απαραίτητος χρόνος μέσα στην ημέρα είναι αυτός που μένεις εσύ και ο εαυτός σου. Είναι αυτός ο χρόνος που διαμορφώνει τη προσωπικότητα σου, τις αξίες αλλά και τα πιστεύω σου υπό συνθήκες ηρεμίας και απόλυτης ησυχίας. Είναι αυτός ο χρόνος που ακούγεται ο ψίθυρος των σκέψεων σου και τίποτα άλλο.
Τι γίνεται όμως αν εφαρμόζω το καθετί από αυτά, αλλά συνεχίζω να νιώθω παρατεταμένο στρες; Είναι απλό, ζήτησε βοήθεια! Ένας καλός επαγγελματίας μπορεί να σου δείξει επιστημονικά εργαλεία για τη σωστή διαχείριση του άγχους.